Νέα & Ανακοινώσεις

ΙΝΣΕΤΕ: Δουλειά για το 33% των ωφελούμενων ανέργων με το πρόγραμμα voucher

pexels photo 29642

Εργασία στον κλάδο του τουρισμού βρήκε ένας στους 3 ωφελούμενους ανέργους που συμμετείχε στο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας voucher «επιταγή εισόδου» για νέους έως 29 ετών, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.

Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης που συνέταξε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), η εργασία προέκυψε μετά το πέρας του προγράμματος, με τον ωφελούμενο είτε να μένει στην επιχείρηση στην οποία έκανε πρακτική, είτε να απορροφάται από άλλη του ιδίου κλάδου. Να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι του 2015 το πρόγραμμα «voucher» ανασχεδιάστηκε από την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου και υλοποιήθηκε σε δύο κύκλους την περίοδο 2015 - 2016.

Με τον νέο σχεδιασμό δημιουργήθηκε ειδικό μητρώο των επιχειρήσεων του κλάδου που θα ζητούν ανέργους για πρακτική άσκηση (ανά ειδικότητα και περιοχή). Ετσι εξασφαλίστηκε η άμεση εμπλοκή των επιχειρήσεων του κλάδου στην υλοποίηση του προγράμματος. Επίσης, πρώτη φορά αντιμετωπίστηκε η υποκατάσταση εργασίας κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης των ανέργων στις επιχειρήσεις. Και αυτό γιατί δεν επετράπη στις επιχειρήσεις που έκαναν πρακτική οι άνεργοι, να προβούν σε μείωση του προσωπικού τους, από την ημερομηνία υπογραφής της ένταξής τους στο έργο και για όσο διάστημα διήρκησε η πρακτική άσκηση.

Ο νέος σχεδιασμός επετεύχθη έπειτα από συνεργασία της κ. Αντωνοπούλου με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), με σκοπό τη στοχευμένη κατάρτιση και την παροχή των μέγιστων δυνατών ωφελημάτων στους ανέργους. Οι ωφελούμενοι έλαβαν κατάρτιση, συμβουλευτική και πιστοποίηση σε βασικές ειδικότητες του κλάδου του τουρισμού, όπως τουριστικός αντιπρόσωπος, υπάλληλος τμήματος ορόφων και λινοθήκης, υπάλληλος υποδοχής, επισιτιστικού τομέα, τηλεφωνικού κέντρου, ψυχαγωγίας και e-commerce, hospitality sales και marketing. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της θεωρητικής κατάρτισης για όλες τις ειδικότητες συντάχθηκαν από το Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης αξιολόγησης που διενήργησε το Ινστιτούτο, σε δείγμα συνολικά 1.541 ωφελούμενων που συμμετείχαν στην έρευνα, το 31,4% (484 ωφελούμενοι) ανέφερε πως βρήκε κανονική εργασία μετά το τέλος του προγράμματος. Από αυτούς, 44,4% (215 άτομα) απάντησαν ότι η εργασία τους ήταν πλήρους απασχόλησης και 55,6% (269) μερικής. Ως προς τη σχέση εργασίας, το 52,5% (254 άτομα) ανέφερε ότι ήταν αορίστου χρόνου και το 47,5% (230 άτομα) ορισμένου.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν επίσης, να αξιολογήσουν το πρόγραμμα και το 88,6% απάντησε πως αξιολογεί εξαιρετική έως πολύ καλή την επιχείρηση πρακτικής άσκησης. Ως προς το αντικείμενο της πρακτικής άσκησης, σε σχέση με την θεωρητική κατάρτιση που έλαβαν, το 69,6% την αξιολόγησε εξαιρετική έως πολύ καλή.

Βέβαια, οι προσδοκίες χαμηλώνουν στο ερώτημα «Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι θα συμβάλλει η πρακτική άσκηση στην επαγγελματική αποκατάσταση» με το 58,8% να απαντά σε εξαιρετικό ή πολύ καλό βαθμό.

Image
ΑΘΗΝΑ

 

Μαυροκορδάτου 1 - 3,
Τ.Κ. 10678

210 9769510

info@ueducation.gr

ΓΕΜΗ: 124439601000

Image
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Τσιμισκή 19,
Τ.Κ. 54624

2310 283272

info@ueducation.gr

ΓΕΜΗ: 124439601000

Χρησιμοποιούμε Cookies
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας,
να δημιουργήσει στατιστικά για την χρήση της και να παρέχει πληροφορίες από τρίτους.